Thomas Acda

De Noord-Hollandse cabaretier, acteur en zanger, Thomas Acda, kennen we vooral in combinatie met Paul de Munnik als Acda en De Munnik. De eerste show van dit duo in maart 1996 was genaamd Zwerf’On. De heren groeiden uit tot een van de meest succesvolle Nederlandse bands. Hun eerste CD ‘Acda en de Munnik’ stond ruim 100 weken in de album top 100. De songs ‘Kapitein Deel II’, ‘Het regent zonnestralen’, ‘Niet of nooit geweest’ en ‘Ren Lenny Ren’ zijn ware hits en vergaren veel airplay. Na bijna 20 jaar, waarin zij meerdere prijzen ontvingen waaronder een Edison (1999) en lief en leed deelde, besluiten Thomas en Paul in 2015 definitief uit elkaar te gaan. Ze geven een afscheidsconcert in het Vondelpark dat druk bezocht werd door recordaantal van meer dan 10.000 bezoekers. Drie rijen dik tot achter de vijver, die de laatste keer naar Acda en De Munnik komen luisteren. Hierna volgde een landelijke afscheidstournee. Thomas en Paul werden geridderd in de Orde van Oranje Nassau en ontvingen de Andreas Penning van de stad Amsterdam.

Thomas heeft als achtergrond de Toneelschool en Kleinkunstacademie Amsterdam. Na zijn afstuderen speelt hij een rol in de televisieserie ‘In voor en tegenspoed’ en wordt hij toegevoegd aan de cabaretredactie van het populaire programma ‘Kopspijkers’. Ook neemt hij plaats in het panel van ‘Dit was het nieuws’.

Vanaf 1997 speelt hij in een aantal films waaronder: ‘All Stars’, ‘Missing Link’ en ‘Lek’. De film ‘All Stars’, waarin hij de keeper Willem speelt, wordt een groot succes waardoor er een serie volgt. Er volgden daarna meerdere films als: ‘In Oranje’, ‘Alles is Liefde’ en ‘De Zevende Hemel’. Voor zijn rol in de populaire film ‘Alles is Liefde’ ontvangt Thomas in 2008 een Rembrandt. Thomas is ook vijf seizoenen lang te zien in de televisieserie ‘Jeuk’. Verder verschijnt Acda vanaf 2015 drie seizoenen als ongekend geliefde ‘Bad Guy’ in de politieserie ‘Flikken Maastricht’ en als godfather in de populaire misdaadserie ‘Penoza’.

In 2015 debuteert Thomas Acda als romanschrijver met zijn boek ‘Onderweg met Roadie’. Thomas volgde in New York een semester screenwriting aan de filmacademie. In 2016 volgt zijn regiedebuut met de film ‘Fake’ gevolgd door ‘Oh Baby’ in 2017. Thomas is te zien als gast in het tv-programma: ‘Jeroen in California: Songs of Life’ en brengt samen met Jeroen van Koningsbrugge het nummer ‘Naturally’ uit. Daarnaast is hij bezig met het schrijven en componeren van de muziek voor de musical ‘De Marathon’ die in maart 2017 in première gaat in Rotterdam. Voor zijn muziek ontvangt hij een Musical Award voor Beste Muziek. Ook komt een gelijknamig album uit.

In november 2017 gaat de musicalklassieker ‘Fiddler on the Roof’ (‘Anatevka’) in première in het Amsterdamse DeLaMar theater, in regie van Ruut Weissman. Thomas speelt de hoofdrol, Tevye. Voor deze rol ontving hij een Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol. De voorstelling speelt een heel seizoen langere series in acht grote Nederlandse theaters. Hierna begint hij met het schrijven en componeren van de muziek voor de musical ‘All Stars’ die in oktober 2018 in première gaat in Rotterdam. De try-outs voor zijn solo theatervoorstelling ‘Motel’ beginnen in oktober, de première is op 20 december 2018 in theater DeLaMar in Amsterdam en speelt daarna een tournee tot en met mei 2019.