Peuken

Waarom peuken niet goed zijn voor ons milieu?

Dat roken slecht is voor je gezondheid is oude koek. Dat deel van de impact van roken laten we hier links liggen, daar is al heel van bekend immers. Maar wat weet jij over de impact van roken op het milieu?

Een enkele roker die een pakje sigaretten per dag rookt en dat 50 jaar lang, heeft een water footprint vergelijkbaar met 62 jaar watervoorziening voor basis hygiƫne voor drie mensen.

Ook is de energie die voor die sjekkies nodig is, vergelijkbaar met het energieverbruik van een gemiddeld huishouden in India voor 15 jaar.

Als je vegan eet maar toch dagelijks rookt, heeft onderzoek aangetoond dat de impact op het milieu van je peuken eigenlijk groter is dan als je niet zou roken maar wel vlees zou eten!

Cijfers.

Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en het wetenschappelijke artikel met een levenscyclusanalyse van onderzoekers uit Londen ontrafelden schokkende getallen over de impact van tabak op het milieu (alle nummers die we in dit artikel noemen komen van deze complete levenscyclusanalyse).

Jaarlijks worden er bijna 6 biljoen sigaretten geconsumeerd door een miljard rokers over de hele wereld.

De jaarlijkse CO2 uitstoot van de tabaksindustrie is vergelijkbaar met de uitstoot van twee keer dat van Wales!

Elke sigaret die er wordt gerookt is verantwoordelijk voor 3.7 L water, 14 g CO2 uitstoot en het verbruik van 3,5 gram olie aan fossiele brandstoffen.

Waar komen deze nummers vandaan en kan de tabaksindustrie worden vergroend?

Sponsor

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Luister hier naar de podcast

Bekijk hier de video