Kauwgom

Waarom kauwgom niet goed is voor ons milieu?

Dan is kauwgom ook nog eens heel slecht voor het milieu. Het breekt nauwelijks af en duurt 25 jaar totdat het helemaal verdwenen is uit de natuur. Het verwijderen van het hardnekkige goedje uit openbare ruimtes kostte in 2010 ook nog eens 250 miljoen euro.

Cijfers.

Kauwgomresten zijn de veroorzaker van veel ergernis, een lelijk straatbeeld, milieuvervuiling en forse schoonmaakkosten. Veel gemeenten, bedrijven en instellingen ondernemen hier tegen actie, maar een echte oplossing was tot nu toe niet voorhanden. Kauwgomresten blijven in Nederland een groot probleem.

Er wordt jaarlijks tonnen uitgegeven aan schoonspuiten van kauwgom, wat even lijkt te werken, maar de verwijderde kauwgom verdwijnt alsnog in ministukjes in het milieu. Daarnaast is het na een paar weken weer precies zoals het voor het schoonmaken was.

In Nederland wordt 5,5 miljoen kilo kauwgom gekauwd en veel hiervan komt in het milieu terecht?

In de eerste en tweede wereldoorlog kwam met de Amerikanen ook de kauwgom naar Europa. De kauwgom zat bij de Amerikaanse en Canadese soldaten standaard in hun voedselpakket. Sinds 1948 maakt Nederland zijn eigen kauwgom. In de Maple Leaf Fabriek in Amsterdam wordt tot 2003 kauwgom gemaakt. De tweede kauwgomfabriek in Nederland is ook nu nog de enige in Nederland: RBV-Leaf BV in Sneek.

Kauwgom is niet alleen lekker. Veel mensen gebruiken kauwgom als mondverfrisser, dit kan door de mint-smaak en doordat sommige kauwgom zink bevat dat bacteriële activiteit tegengaat en een slechte adem voorkomt. Maar het kauwen verbetert ook de concentratie en het geheugen. Dit zou komen door de extra bloedtoevoer die ontstaat door het kauwen. En daarbij komt ook nog dat suikervrije kauwgom goed zou zijn voor je gebit. Kauwen zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuuraanvallen op het gebit worden gestopt.

Op Schiphol wordt er geen kauwgom verkocht en dat terwijl de meeste reizigers voor en tijdens het vliegen kauwgom eten.

In Valencia is zelfs een ‘kauwgompolitie’ in het leven geroepen. Deze speciale brigade bestaat uit 25 controleurs die in burgerkleding door de stad lopen op zoek naar ‘kauwgomwerpers’. Het op straat gooien van één kauwgompje kan leiden tot een boete van maar liefst 750 euro.

In Singapore is er sinds 1992 een wet tegen kauwgom. Deze wet verbiedt het gebruik, de verkoop en verdeling van kauwgom. Deze wet kwam er nadat een nieuw metrostelsel binnen de kortste tijd totaal vervuild was met kauwgum. Toeristen die naar Singapore reizen mogen maximum twee pakjes kauwgom importeren. Bij misbruik straffen tot 5500 US-dollar mogelijk…

Wat er aan te doen ?  Zie https://www.gumbuddy.nl/kauwgom-gumbuddy/

Hoe moet ook mogelijk zijn afbreekbare kauwgom te maken b.v. zoals fruitella er uit ziet.

Maak hier een project van:

1. Lees je in over gymbuddy
2. Onderzoek waar al borden van gumbuddy staan
3. Gastles van iemand van gumbuddy
4. Zoek uit wat goede plekken zouden zijn om een bord neer te zetten
5. Maak een ontwerp van een gumbuddy bord
6. Plaats Gumbuddy borden op het college en/of in de stad Den Bosch.
7. Zorg dat je publiciteit krijgt.

Sponsor

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Luister hier naar de podcast

Bekijk hier de video